Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Wieringa, Dirk

Wieringa, Dirk
Dirk Eliza Wierenga werd geboren op 25 mei 1922 in Bierum. Zijn vader was hoofd van de Gereformeerde Lagere School in Westernieland.

In de Tweede Wereldoorlog sloot Dirk zich aan bij het verzet in Enkhuizen. Hij vervoerde koffers met exemplaren van het illegale blad “Trouw” van Stavoren naar Enkhuizen en bracht Joden en Jodinnen uit Amsterdam overal in het land onder. Samen met anderen pleegde hij in de nacht van 31 augustus op 1 september 1943 een aanslag op het gemeentehuis van Hoogkarspel.

Op 7 oktober 1943 werd hij gearresteerd wegens “het bevrijden van een gevangen ondergrondse werker”. Van 14 december 1943 tot 20 mei 1944 zat hij in het ‘Oranjehotel’ in cel 603, vlak bij de huidige herdenkingscel 601. Op 20 mei 1944, 5 dagen voor zijn 22ste verjaardag, werd hij op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd. In het Dodenboek in de gewijde Dodencel in Scheveningen staat: “Hij voelde zich van Gods wege geroepen door het ondergronds verzet”.


Dirk Wieringa is begraven op de Gemeentelijke begraafplaats te Westernieland. In zowel Enkhuizen als in Westernieland is een straat naar hem vernoemd.

Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube