Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

De Wonderlijke levensloop van Cornelis Valentijn

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Spiegel Historiael, 1993 / Jeannette Baas

De grootmoeder, Margaretha Valenteijn in 1911 op 27-jarige leeftijd. Zij vertelde het wonderlijke verhaal van Cornelis Valentijn.
De grootmoeder, Margaretha Valenteijn in 1911 op 27-jarige leeftijd. Zij vertelde het wonderlijke verhaal van Cornelis Valentijn.
In het Enkhuizer geslacht Valenteijn is een eeuwenoude overlevering bewaard gebleven. Een nazaat in de vijfde generatie, mijn grootmoeder Margaretha Valenteijn (1884 -1983), vertelde mij als klein meisje het boeiende verhaal dat de stamvader van de familie Valenteijn met een schip van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) als hulp van een scheepstimmerman meegekomen was naar Nederland. Aan de kust van Afrika, waar men verversingen innam, was hij als slaaf aan boord gekomen.

Verscheidene nakomelingen vertonen nog duidelijk exotische trekken, wat dit verhaal leek te bevestigen. Door dit alles werd mijn nieuwsgierigheid gewekt.

Om de overlevering aan de waarheid te toetsen volgde onderzoek in het archief te Hoorn en in het Algemeen Rijksarchief te Den Haag. Na eerst een stamreeks te hebben opgezet, bleek een zekere ‘Cornelis Valentijn’ uit het begin van de 18e eeuw de oudst bekende voorvader te zijn. Daarna kwamen de notariële akten aan bod.

Het oog viel op een testament uit 1727 van deze Cornelis Valentijn, waarin als getuige optrad schipper Claas Slijper. Dit bleek een aanknopingspunt.Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube