Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Stapel, Gerrit

Bron / Auteur: Documentatiecentrum Oud Enkhuizen

Gerrit Cornelis Stapel werd geboren op 17 december 1912 te Alkmaar en werd, wegens zijn verzetswerk in Enkhuizen, op 9 februari 1945 gefusilleerd in Zaandam.
Enige jaren na zijn geboorte verhuisde Gerrit Stapel met zijn ouders en zijn broer Ab van Alkmaar naar Enkhuizen, waar vader Roei Stapel bij de spoorwegen werkte. Rond 1920 gingen ze op de Noorderboerenvaart wonen. Al snel daarna verhuisde het gezin naar het Snouck van Loosenpark.
Gerrit had belangstelling voor het drukkersvak. Zuilen waren in de jaren voor de oorlog nog erg belangrijk in Enkhuizen en het protestantse volks- Plaquette in Zaandam. Deel was dan ook grotendeels gericht op "NV Drukkerij en Boekhandel, voorheen J .W de Graaf", op de hoek van de Dijk en het Venedie, Jan Lenters was er directeur.

De Nederlands-hervormde jongen ging aan het werk bij deze baas. De drukkerij gaf "De Vrije Westfries' uit, de krant voor christelijk Enkhuizen en omstreken. Hoofdredacteur was de bekende schrijver Klaas Norel. In 1934 sloeg de 22-jarige Gerrit zijn vleugels uit en vertrok naar Amsterdam. Daar zou hij in dienst treden bij de eerder genoemde drukkerij Bakker. Zijn ouders verhuisden naar de pas aangelegde Oostertuinstraat. Zij konden niet vermoeden dat op hun huis, nummer 3, in oktober 1940 een Engelse bom zou vallen. Dat hun nieuwe adres Hemeltje 13 zou worden, is slechts een wrang toeval. Gerrit ontmoette in Amsterdam al spoedig de vrouw waar hij een aantal jaren gelukkig mee zou zijn, Annie Verzijl. In 1936 trouwden zij en er kwamen tussen 1937 en 1943 vijf kinderen: Ruud, Greet, Annie, Gerda en Ineke.

Op 9 februari 1945 werd hij op de Prins Hendrikkade in Zaandam,  bij het stadhuis, gefusilleerd.
Op de plaats van de executie bevindt zich een plaquette met de namen van de slachtoffers. Annie Stapel was niet gewaarschuwd. Laat staan dat ze afscheid had kunnen nemen. Een dominee moest de droeve boodschap overbrengen.

De doden vonden hun voorlopige rustplaats in de Kennemerduinen. Na de oorlog werden, op aanwijzingen van de Duitsers, op 45 plaatsen de stoffelijke resten van 422 mensen gevonden. In overleg met de familie werden 373 van hen bijgezet op de Erebegraafplaats in Bloemendaal.
Annie Stapel-Verzijl is niet meer opnieuw getrouwd. De herbegrafenis van haar man op de Erebegraafplaats vond plaats in aanwezigheid van koningin Wilhelmina. Aan Annie was gevraagd welke tekst zij op de steen wilde zien. Het werd: Wat God doet dat is welgedaan. Zijn naam is wijs en heilig.
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube