Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Smit, Piet

Bron / Auteur: Documentatiecentrum Oud Enkhuizen

Piet Smit
Piet Smit
Piet Smit was verzetsstrijder in Enkhuizen. Hij werd geboren op 15 mei 1921 te Ede en op 8 maart 1945 gefusilleerd bij de Woeste Hoeve te Apeldoorn.

Zoals gezegd werd Smit in 1921 in Ede geboren. Hij doorliep de Mulo en studeerde door voor de aktes boekhouden en Engels. Dit laatste zou hem later van pas komen in de tak van het verzet waarin hij zich specialiseerde, de spionage met radiocommunicatie. Na zijn schooltijd kreeg hij een baan bij de Nederlandse Handelmaatschappij. Voorts raakte de vrijzinnige jongeman verloofd met de katholieke Annie Boekestein; in die tijd een problematische verhouding.

In de eerste jaren van de oorlog probeerden de Duitsers op vrijwillige basis arbeiders te vinden die in Duitsland voor de oorlogsindustrie wilden werken. Toen dat te weinig aanmeldingen opleverde, ging men over to4t het aanwijzen van dwangarbeiders. Een grote groep weigerde en moest onderduiken?'
Zo verging het ook Piet Smit. Hij kreeg bevel zich in juni 1943 voor de Arbeitseinsatz te melden, weigerde en werd door de LO naar Enkhuizen gebracht waar hij zich op 31 mei meldde bij Hendrik Zwaan op de Heiligeweg. Zwaan had enige tijd daarvoor zijn vrouw verloren en was opnieuw getrouwd met Ina Mol. De schuilnaam waaronder de nieuwe gast in het verzet bekend zou worden, Piet Mol, is daarmee verklaard.


In de winter van 1943/44 moest Smit de familie Zwaan verlaten; voor het jonge gezin werd het risico te groot. Al één keer had de SD op de stoep gestaan. De gewaarschuwde onderduiker had toen nog door de achtertuinen kunnen ontsnappen, maar het gevaar was toch groot gebleken. Bovendien werd hij geveld door de waterpokken.

I
nmiddels was gebleken dat Smit goed kon organiseren. Als districtsleider wist hij op veel plaatsen in West-Friesland nieuwe EO-groepen van de grond te krijgen. In een aan- vraag om Smit op de 'Erelijst der Gevallenen' geplaatst te krijgen formuleerde Piet Rodenburg, een verzetsman uit Enkhuizen, het vlak na de oorlog als volgt: '... Hij had tot taak het stichten van L. O. in West-Friesland, een deel van Kennemerland en de Zaanstreek, waarin plaatsen voorkwamen als Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Alkmaar, Zaandam en de dorpen daartussen.

Piet Smit was een jonge, actieve kerel die wist waar bij voor stond. In beslissende momenten had hij stalen zenuwen. Zijn doortastend optreden was voor anderen een aansporing hem op voorbeeld te volgen. Vandaar dat de organisaties door hem gesticht buitengewoon goed werk hebben geleverd. Hij was iemand die wist te zwijgen maar hij trad op als er gehandeld moest worden. Hij was een voorbeeld van zwijgzaamheid, zeker als er wat op het spel stond. Men heeft hem nooit horen vertellen wat er gebeurd was, nog minder wat er gebeuren moest, of het moest zijn dat hij personen instrueerde voor hetgeen er aan verbonden moest zijn ...

Toen in de eerste maanden van 1944 de organisatie weer redelijk functioneerde, kreeg Smit een andere bezigheid. In de hogere regionen van de LO waren zijn mogelijkheden opgevallen.
Het organisatietalent van Smit was in verzetskringen opgevallen, hij werd geschikt bevonden voor het inlichtingenwerk en in de zomer van 1944 gerecruteerd voor een zendgroep in Amsterdam.

In september 1944 kreeg de zendgroep in Amsterdam opdracht om naar het oosten te vertrekken, dichter bij de oprukkende geallieerden. Hengelo werd de nieuwe vestigingsplaats. Daar sloeg het noodlot toe. Op 26 november 1944 werd de groep Hengelo uitgepeild en opgerold. Piet Smit, Anton Kattouw en Julika Snijders werden gevangen genomen. Uiteindelijk kwamen ze in de gevangenis van Zwolle terecht. Julika Snijders wist tijdens het transport naar een concentratiekamp te ontsnappen. Smit en Kattouw werden op 8 maart 1945 bij de Woeste Hoeve neergeschoten.
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube