Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Paludanus, Bernardus

Paludanus, Bernardus
Bernardus Paludanus (Berent ten Broecke) werd uit een aanzienlijk geslacht te Steenwijk geboren op 28 oktober 1550. Over zijn jeugd is niets bekend. Vermoedelijk volgde hij onderwijs in Steenwijk en Zwolle. Hij voltooide zijn studies in Padua bij Hier Mercurialis en promoveerde daar in 1580 tot dokter in de filosofie en medicijnen.

Hij bezocht tijdens en na zijn studie Engeland, geheel Midden-Europa, Italië, Syrië, Palestina en Egypte. Na lange omzwervingen kwam hij in 1581 in Nederland terug en in december van dat jaar werd hij tot stadsdokter van Zwolle benoemd.

In 1583 huwde hij daar met Mechtelt van Twenhuizen, uit dat huwelijk werd één kind geboren. In december 1585 huwde hij, na de dood van zijn eerste vrouw, met Catharina Robberts, weduwe van kapitein Steven van Zuilen, en moeder van één kind.

In 1586 werd Paludanus stadsdokter van Enkhuizen, en bleef dit tot zijn dood. Uit zijn tweede huwelijk had Paludanus acht kinderen, waarvan er vier op jeugdige leeftijd stierven. In 1618 huwde hij voor de derde maal, dit keer met Hilleken ten Loo, ook die overleed korte tijd later.
In 1591 deden de curatoren van de Leidse Universiteit een vergeefse poging om hem te winnen voor de hortus medicus.

Paludanus genoot een grote vermaardheid om zijn rariteitenkabinet, dat uit alle landen van Europa bezoekers trok. Met veel bekende mannen van zijn tijd was hij bevriend en met talloze geleerden stond hij in contact. Gedrukte werken heeft hij niet nagelaten. Wel zijn van hem aantekeningen te vinden in de ‘’Itinerario’’ van Jan Huyghen van Linschoten.
Bernardus Paludanus stierf in 1633 op ruim 82-jarige leeftijd in Enkhuizen.
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube