Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Norel, Klaas

Bron / Auteur: Wikipedia

Norel, Klaas
Klaas Norel, gewoonlijk aangeduid als K. Norel (Harlingen, 9 nov. 1899 – Baarn, 4 mei 1971) was een Nederlands schrijver van voornamelijk jeugdliteratuur.

Levensloop
Na zijn lagere schooltijd ging hij naar de ULO, maar na het overlijden van zijn vader moest Norel op veertienjarige leeftijd de school verlaten. Hij ging op een kantoor werken en werkte op die manier mee aan het opvijzelen van het gezinsbudget. Toch was het kantoorwerk niet wat de jonge Norel ambieerde. Na het vervullen van zijn militaire dienstplicht ging hij de journalistiek in. Hij was redacteur bij onder andere ‘de Vrije Westfries’ en het weekblad ‘De Spiegel’.

Norel bleek over een vlotte pen te beschikken en op aanraden van een kennis schreef hij zijn eerste boek: ‘Land in zicht’ over de drooglegging van de Zuiderzee. Het boek verscheen in 1935 en was meteen een succes. Norels eersteling bevatte al de elementen die zijn latere oeuvre zouden kenmerken: avontuur, spanning en water. Hij was een geboren verteller, die zich daarnaast goed documenteerde en wist waarover hij schreef. Er verschenen meer boeken, terwijl Norel daarnaast werkzaam bleef als journalist.

In mei 1940 werd Nederland bezet door Nazi-Duitsland. Norel was één der eersten die zich verzette. In juni had hij de twijfelachtige eer om als één der eerste journalisten gearresteerd te worden door de bezetter. Hij verdween voor drie weken achter de deuren van de gevangenis. Na zijn vrijlating bleef Norel zich verzetten, hij weigerde lid te worden van de Kultuurkamer en ging in het verzet. Al snel dook hij onder en werd redacteur van de verzetskrant ‘Trouw’. Tijdens zijn onderduiktijd schreef hij ook een boek dat zou uitgroeien tot één van zijn beroemdste werken: “Engelandvaarders”.

Na de oorlog werd hij chef binnenland bij het inmiddels legaal uitkomende “Trouw”. Daarnaast bleef Norel boeken schrijven. De combinatie van zijn veeleisende baan met het schrijverschap veroorzaakte gezondheidsklachten in de vorm van een maagzweer. Norel besefte dat hij een keuze moest maken en in 1946 besloot hij zich geheel aan het schrijven te wijden. In een gestaag tempo leverde hij jaarlijks meerdere manuscripten in bij zijn uitgever. In totaal verschenen er honderddertig titels. Norels boeken waren populair. De hoofdpersonen uit zijn boeken, vrijwel zonder uitzondering mannen en jongens, zijn stoer, avontuurlijk en vooral van protestant-christelijke afkomst. In “Engelandvaarders” bijvoorbeeld ‘bekeert’ hoofdpersoon Evert Gnodde, een visserszoon uit Urk, zijn sociaaldemocratische kameraad Jan tot het christelijk geloof. Daarnaast zijn de boeken nogal zwart-wit. De helden zijn zonder blaam, de schurken zonder uitzondering lafhartig. Ondanks dit gebrek aan nuance lezen de boeken als de spreekwoordelijke trein. Het zijn echte ‘pageturners’.

Norel was ook actief in de kerk, hij werd meerdere malen tot ouderling gekozen en redigeerde een kerkblad. Meer en meer neigde hij tot oecumene, zo was hij actief betrokken bij het samensmelten van de katholieke en protestante politieke partijen tot het CDA.

In 1971 kwam Norel om bij een auto-ongeluk. Hij ligt begraven op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied.

Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube