Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Mazereeuw, Jacob

Bron / Auteur: Documentatiecentrum Oud Enkhuizen

Jacob Mazereeuw is de oprichter van Enza Zaden.
Jacob Mazereeuw gaat op 22-jarige leeftijd naar de Rijks Tuinbouwschool in Hoorn. Hij had al tien jaar geen lessen meer bezocht, maar wilde per se kennis opdoen. Na drie jaar behaalt hij met gepaste trots zijn diploma. Omdat hij meer wil verdienen, gaat hij na enkele jaren werken bij het bedrijf van de gebroeders Sluis. Zijn loon stijgt van twaalf naaf achttien gulden en hij begint door hem zelf gevulde zakjes zaad te verkopen aan mensen met een volkstuintje.

Het zaad koopt hij in bij Sluis &Groot, Hendrik Zwaan en Gebr. Sluis. Terwijl hij bij het laatstgenoemde bedrijf werkt, gaat hij - met toestemming Van de broers - door met zijn handel. Naast de verkoop van zaden begint Jacob Mazereeuw in het begin van de oorlog ook met de handel van pootaardappelen. Hiervoor geldt zelfs een speciaal bonnensysteem.

Na verloop van tijd besluit hij een eigen bedrijf op te richten en vindt hij vier personen bereid hem hiervoor 250 gulden te lenen. Daarmee richt hij De Enkhuizer Zaadwinkel op. Eind 1940 laat Jacob Mazereeuw de eerste prijscourant op naam van deze winkel drukken. In zijn catalogus zet hij dat het assortiment weliswaar klein is, maar dat het de allerbeste en meest gangbare rassen betreft.


Omdat de verkopen goed gaan, huren ze in datzelfde jaar een pand aan de Harpstraat in Enkhuizen, waarna het bedrijf verhuist naar de Admiraliteits-weg in Enkhuizen. Daar worden twee gebouwen gehuurd. Vanaf 1 januari 1944 wordt het bedrijf een vennootschap onder firma en verandert de naam in De Enkhuizer Zaadhandel.

Jacob en Dirk Mazereeuw worden de twee vennoten. Dirk had dit aangeboden vanwege het vele werk dat Jacob te doen stond. De mannen hebben de taken goed verdeeld. Dirk houdt zich bezig met de 'klaar-makerij', de zaden verpakken voor de verkoop, en de anderhalve hectare grond in de polder. Jacob is verantwoordelijk voor de verkoop in de handel. Hij gaat in deze periode zelfs op de fiets naar Den Haag en Rotterdam om de tuinders te bezoeken. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog besluit Jacob Mazereeuw om zich te gaan richten op professionele tuinders.

In de moeilijke periode na de oorlog krijgt De Enkhuizer Zaadhandel in 1948 twee nieuwe vennoten: Matthijs Mazereeuw (broer) en Willem de Boer. Er is erg weinig geld en elke zaterdag wordt er gepuzzeld hoe de rekeningen betaald moeten worden. In 1949 verdwenen de pootaardappelen uit de prijs-krant, omdat de handel zich meer wil richten op de groenteen bloemenkwekers. Willem de Boer treedt in 1950 uit als vennoot en in 1953 doet Matthijs Mazereeuw hetzelfde.


In 1957 werken naast Jacob en Dirk Mazereeuw nog vier personen bij De Enkhuizer Zaadhandel aan de Admiraliteitsweg. Jacob ziet in dat alleen de verkoop van de zaden niet genoeg is, het bedrijf moet innoveren. Daarom besluit zijn zoon Piet na het afmaken van zijn school te beginnen met de veredeling van zaden.

Die stap, in 1959, is de belangrijkste naoorlogse ontwikkeling voor het bedrijf. Door deze vernieuwing is de tomaat 'Extase' ontstaan, die het bedrijf veel geld heeft opgebracht en voor expansie van De Enkhuizer Zaadhandel zorgt. De tomaat is altijd het belangrijkste gewas gebleven voor de onderneming.

Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube