Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Brandt, Gerard

Bron / Auteur: Documentatiecentrum Oud Enkhuizen

Brandt, Gerard
Gerard Brandt werd op 25 juli 1626 te Amsterdam geboren als zoon van Gerard Brandt sr. en Neeltje Jeroens. Zijn vader was een bekend horlogemaker en bracht zijn zoon een grote liefde bij voor de dichtkunst en het toneel. Vader Brandt was één van de regenten van de Amsterdamse Schouwburg en heeft in deze functie ongetwijfeld de weg geopend voor zijn zoon bij de eerste proef van diens dramatische werk.

Op zeventienjarige leeftijd schreef Gerard een toneelstuk ‘De Veinzende Torquatus’, dat enige jaren later in de Stadsschouwburg te Amsterdam met veel succes werd opgevoerd. Tegenwoordig zou dit stuk amper de moeite waard zijn om te lezen. In zijn latere jaren, toen Brandt een bekend predikant en geleerde was, schaamde hij zich voor deze jeugdzonde en wilde hij het stuk niet in zijn verzamelde poëzie hebben. Het stuk bleef desondanks heel populair.
Grote bekendheid kreeg de jonge Brandt ook door zijn grafrede op P.C. Hooft in 1647, die door hem geschreven was maar door een bekend toneelspeler uitgesproken werd.
Inmiddels was Gerard door zijn publicistische arbeid in bredere kring bekend geworden.
Suzanne van Baerle, de dochter van hoogleraar Kaspar, wist Brandt ervan te overtuigen het vak van horlogemaker te laten schieten en te gaan studeren. Na drie jaren studie slaagde hij in 1652 voor het proponentsexamen en nog in hetzelfde jaar werd hij predikant te Nieuwkoop.
Met dezelfde Suzanne trad hij in het huwelijk, ze kregen samen drie zoons die evenals hun vader Remonstrants predikant zijn geworden.
Brandt heeft het boek ‘’Historie van Enkhuisen’’ geschreven die in 1666 werd gepubliceerd. Kort na de voltooiing van zijn boek werd Brandt in 1667 predikant in Amsterdam, dit bleef hij tot zijn dood in 1685.
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube